Yazılar

KİDDER İç Denetim Sohbetleri Blockzinciri (Blockchain)

Yazılar

Büyük ilgi gören KİDDER İç Denetim Sohbetleri ikincisi ile devam ediyor.

Bu Sohbetimizin teması Blockzinciri (Blockchain)

KİDDER Başkanı Bahadır TOPAL,  İç Denetim mesleğine, BT Alanında yaptığı başarılı çalışmalarla önemli katkılar sağlayan Çetin KARAHAN, ve “Bitcoin ve Kripto Paralar” kitabı yazarı Füsun SARP NEBİL,  İç Denetçi Dr. Hakan VELİOĞLU moderatörlüğünde Blockchain ve Kripto paraları konuşmak için bir araya geliyor. İç Denetçi Çetin KARAHAN’ın Blockchain sunumunun ardından keyifli bir sohbet izlerken aynı zamanda aşağıdaki konularda bilgi sahibi olacaksınız.

Blokzincir 101: İç Denetçiler İçin Temel Bilgiler

  • Blokzinciri nedir? Temel özellikleri, çalışma prensibi ve kullanım alanları
  • Blokzinciri teknolojisinin benimsenmesi ve kullanımı
  • Blokzinciri teknolojisi kontrol ortamı
  • Blokzinciri ve İç Denetim
  • BlokZincir ile Bitcoin’İn ilişkisi
  • Blockchain nasıl işlenir, madencilik nedir?
  • Kripto para nedir, dijital para nedir?

Potansiyeli ve muhtemel etkileri abartılan, son zamanlarda moda olmuş bir yaklaşım mı, yoksa internetin keşfinden bile daha önemli bir devrim mi? Blokzinciri nasıl ortaya çıktı? Nasıl çalışıyor, ne gibi avantajlar sağlıyor? Blokzincirinin dezavantajları ve çözüm gerektiren problemleri neler? Nerelerde kullanılıyor? Denetim mesleğine etkileri neler olabilir?

2008 yılında ilk ortaya çıkmasından bu yana uygulama sahası sürekli olarak genişleyen bu teknolojinin ortaya koyduğu dönüşümün iç denetimin temel fonksiyonları olan denetim ve danışmanlık faaliyetlerine de hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin olacağı öngörülmektedir.

Henüz kamu uygulamaları oldukça kısıtlı, kamudaki bilinirliği nispeten az ve yakın gelecekte operasyonel kamu hizmetlerini üstlenme beklentisi düşük olmakla birlikte, teknolojinin bu güne kadar ivmesi sürekli artan gelişim hızı göz önüne alındığında, blokzincir teknolojisinin getireceği dönüşüme karşı hazırlıklı olunması, bu dönüşümün fırsatlarının kaçırılmaması ve risklere karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için çok önemlidir. Bu hazırlığın etkin biçimde yapılabilmesi için de ön şart teknoloji hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmak ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmektir.

[email protected] adresine adınızı, çalıştığınız kurumu ve pozisyonu  içeren bir mail atarak, etkinliğimize kayıt olabilirsiniz.

Tüm paydaşlarımızı 18.06.2020 Saat 20.00’ da gerçekleşecek etkinliğimize davet ediyoruz.

Ayrıca aşağıdaki formu doldurarak etkinlik öncesinde merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz soru/konuları bize iletebilirsiniz.

https://forms.gle/m2PcQMBwxKBxpCHf7

Not: Etkinliğimiz Zoom Programı üzerinden gerçekleştirilecektir.

Çetin KARAHAN
 cetin Lisans ve yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalında halen doktora eğitimine devam etmektedir.

1995-2014 yılları arasında Meteoroloji Genel Müdürlüğünde farklı birimlerde görev yapmış, 2014-2018 yılları arasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde İç Denetçi olarak çalışmıştır. 2018 yılından bu yana Savunma Sanayii Başkanlığında İç Denetçi olarak görevini sürdürmektedir.

Akademik geçmişi ve mesleki deneyimi bulunan başlıca konular; İç Denetim, Bilgi Teknolojileri Denetimi, Stratejik Yönetim ve Planlama, Risk Değerlendirme ve Yönetimi, Proje Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bulanık Mantık, Veritabanı Yönetimi, İletişim ve Ağ Teknolojileri, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve Blokzinciri Teknolojisi olup Kamu İç Denetçileri Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde BT denetimi, blokzinciri teknolojisi, BT temel kavramları ve siber güvenlik alanlarında eğitimler vermektedir.

Füsun SARP NEBİL
 Fusun İTÜ Mezunu ve Nükleer Y.Mühendisidir. THY, Nasaş, Alemdar Holding firmalarında çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra 1997’de Türkiyenin ilk ISP’lerinden Alnet’i kurdu. 2000’de ise turk-internet.com, Globaltelconews.com, enerji-turk.com, wiki-turk.com, kadinvizyon.com gibi siteleri yöneten Sane İletişim’İ kurdu. Halen bu siteleri yönetmektedir.

2001 yılında Birleşmiş Milletlerden başarılı kadın girişimci ödülü aldı. Ertesi yıl bu ödülün jürisinde yer aldı. 2011-2015 aralığında Avrupa TV ödülleri jüri üyesi olarak görev yaptı. 1998-2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı İnternet Üst Kurulu üyesi olarak bulundu. Halen TOBB Telekom meclisi üyesidir. TBD, EMO, Otomatik Kontrol Dergisi, Güncel Hukuk, Ankara Barosu Dergisi, #Tarih gibi çeşitli dergi ve sitelerde yazıları yayınlanır. turk-internet.com ve T24 sitelerinde bilişim-internet-siber güvenlik – yeni teknolojiler gibi konularda sürekli yazar.

Bahadır TOPAL
 bahadir 1996 yılı Ankara Üniversitesi mezunudur. TBMM’de danışmanlık ve uluslararası bir kuruluşta satış temsilcisi olarak görev yaptıktan sonra 2000 yılında Tarım ve Orman Bakanlığında Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. IPARD ajansı kuruluş ve akreditasyon çalışmalarında görev aldıktan sonra Müfettiş olarak aynı bakanlıkta çalışmıştır. 2015 yılından beri Tarım ve Orman Bakanlığı İç Denetim Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Topal, yurt dışı kaynaklı proje hazırlama yurtdışı kaynaklı fon denetimi kurumsal yapılanma ve uluslararası akreditasyon  faaliyetlerinin yanısıra çevik denetim, sürekli denetim, veri madenciliği vb konularda çalışmalar yapmaktadır. Bahadır Topal aynı zamanda Kamu İç Denetçileri Derneği Genel Başkanı ve İç Denetim Koordinasyon Kurulu üyesidir.
Dr. Hakan VELİOĞLU
 hakan Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesinde, Yüksek Lisans ve Doktorasını Ankara üniversitesinde tamamlamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığında birçok bilişim projesinde yer almış, Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanlığı (IACS) dahil Bakanlıkta çeşitli pozisyonlarda görev yapmıştır. Risk değerlendirme, risk yönetimi, IT denetimi ve yönetişimi konularında uzmandır.

Halen Tarım ve Orman Bakanlığında İç Denetçi olarak çalışmakta olup, Kamu İç Denetçileri Derneği, Eğitim ve Projeler Komitesinde yer almaktadır.